TED Afyon Anaokulunda çocuklarımızla P4C uygulamasına devam ediyoruz.  Çocuklarımızın çalışmaya katılma, fikirlerini paylaşma konusunda isteklerinin ve becerilerinin arttığını gözlemliyoruz. Aynı zamanda kullandığımız uyaran kaynaklarımızın konularını onların yaş gelişim özelliklerine ve öğrenmelerini hedeflediğimiz kazanımlara göre seçiyoruz.

Örneğin Pikolo ile Felsefe Öğreniyorum; ‘ O Benim ’ kitabı bu haftaki uyaranımızdı. Felsefe alt dalı ‘ Ahlak Felsefesi ’ olan uyaranımızın ana kavramı ‘ Paylaşmak’tı. Oskar neden Pikolo’nun oyuncaklarına dokunmasına izin vermiyor? Başlangıç sorusu ile başlayan soruşturma öğrencilerimizin ‘ Oskar paylaşmayı bilmiyor ’,  ‘ Arkadaş olmayı bilmiyor olabilir ’ , ‘ Zarar vereceğini düşünüyor olabilir, elleri kirli olabilir ’ gibi yorumlarıyla devam etti. Uyaranın bizlere verdiği felsefi soru olan paylaşmak kavramına öğrenciler yorumlar yaparak kendileri ulaştılar.

Bu anlamda çocuklarımızın gelişimi görmek, onlarla birlikte düşünmek çok güzel !

 

Öğrencilerimizle keyifle sürdürdüğümüz P4C uygulamasına bu hafta ‘Suki’nin Kimonosu’ kitabımızla devam ediyoruz. Felsefe alt dalı ‘ Varlık Felsefesi’ olan kitabımızın vermek istediği kavramlar ise ‘ Kendimiz olmak’, ‘ Benlik ve Kimliğimiz’. Bazı kitaplarda okumaya başlamadan önce bilinmeme ihtimali olan kavramları konuşuyoruz. Örneğin Suki’nin nasıl bir isim olabileceği ya da Kimono’nun nasıl bir kıyafet olabileceği konusunda paylaşımda bulunduk.

Suki okula giderken kimonosunu giysin mi giymesin mi? İle başlayan P4C soruşturmamız ‘ istediğimiz şeyleri yaparken çevremizdeki insanların sözlerini, davranışlarını dikkate almalı mıyız, almamalı mıyız? sorusu ile devam etmiştir. Öğrencilerden ‘giymesin herkes onunla alay eder’, giysin istiyorsa ne olacak ki’, ‘ ben de okula kostümle geldim, kimse gülmedi’ gibi yorumlar gelirken bazen de hikaye devam ettiğinde ‘ gördünüz mi ben demiştim giymemiş ya da giymiş ’ gibi yorumlar da ekleniyor artık soruşturmamıza.

Öğrencilerden gelen cevaplar ve birbirlerinin fikirlerine katılıp katılmamalarını ifade etmeleri bazen ‘ katılmıyorum çünkü geçen haftada o bana katılmamıştı ’yorumları ile gülümsetirken,  fikirlerini çünkü ile başlayan cümleler ile gerekçelendirmelerini görmek, bu anlamda gelişimlerine tanık olmak bizler için oldukça keyifli.